PrzepisPrzekąskiZrób na majówkę cebulowe miseczki z kaszanką. Wszyscy będą zachwyceni

Zrób na majówkę cebulowe miseczki z kaszanką. Wszyscy będą zachwyceni

Cebulowe miseczki z kaszanką
Cebulowe miseczki z kaszanką
Źródło zdjęć: © Pyszności
29.04.2024 12:16, aktualizacja: 29.04.2024 14:56

Jak majówka, to i spotkanie z bliskimi przy grillu. Dlatego też przychodzę z genialną propozycją na pyszną przekąskę w ciekawym wydaniu. Kaszanka w cebuli jest taka smaczna, że nikt się jej nie oprze.

Kiedy za oknem robi się ciepło i zielono, chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu. Podczas tego typu spotkań nie brakuje wspólnego grillowania. I oczywiście na rozgrzanym ruszcie można znaleźć całą masę smacznych kęsków. 

W tym roku chciałabym jednak zachęcić cię do przetestowania czegoś zupełnie nowego. Zamiast smażonej kiełbasy, karkówki w marynacie czy szaszłyków postaw na bardzo oryginalną i jednocześnie przepyszną przekąskę z cebulą. Jak się okazuje, wystarczy naprawdę niewiele, aby z tego niepozornego warzywa przygotować miseczki z pyszną zawartością. Postaw na kombinację kaszanki, jabłka, musztardy oraz oscypka, a na pewno nie pożałujesz. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz bliskich genialnym przepisem prosto z grilla. Cebulowe miseczki z kaszanką mają w sobie to "coś"

Składniki:

  • 4 duże cebule,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 360 g kaszanki,
  • 1 łyżka musztardy,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • 2 oscypki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania cebulowych miseczek. W tym celu odcinam górną część, po czym usuwam całą zawartość każdego warzywa

Najpierw zabieram się za przygotowanie warzywnych miseczek
Najpierw zabieram się za przygotowanie warzywnych miseczek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Usuniętych elementów oczywiście nie marnuję. Wręcz przeciwnie, drobno je szatkujepodsmażam na dobrze natłuszczonej i nagrzanej patelni. Kiedy cebula nabiera już złotych rumieńców, na patelnię dodaję również pokrojone w drobną kostkę jabłko oraz majeranek

W przepisie nie zabraknie soczystego jabłka
W przepisie nie zabraknie soczystego jabłka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To oczywiście nie koniec, bo po chwili do kuchennego gadżetu wrzucam również podzieloną na mniejsze kawałki kaszankę, musztardę, sól oraz pieprz

W farszu znajdzie się i miejsce dla kaszanki
W farszu znajdzie się i miejsce dla kaszanki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dokładnie mieszam zawartość patelni, po czym zdejmuję ją z patelni. I farsz do przyszłych miseczek jest już gotowy. Teraz wystarczy przełożyć go do wydrążonych wcześniej cebul

Miseczki wypełniam po same brzegi
Miseczki wypełniam po same brzegi© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przygotowane w ten sposób miseczki umieszczam na grillu i piekę je w ten sposób przez 20 minut

Czas na wizytę na grillu
Czas na wizytę na grillu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Do przepisu wykorzystuję również oscypki. Najpierw ścieram je na tarce na dużych oczkach, po czym posypuję miseczki na grillu i piekę je jeszcze przez 3-4 minut

Oscypki jeszcze bardziej podkręcą smak całej przekąski
Oscypki jeszcze bardziej podkręcą smak całej przekąski© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Upieczone miseczki z pyszną zawartością dekoruję przy pomocy świeżej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze fajnie się prezentują
Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze fajnie się prezentują© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także